Boraks Nedir? Nasıl Kullanılır?

0
338

12.23.2013_boraks

Seval Cevizci (sadehayat.com)

Boraks, su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen doğal bir mineraldir. Antiseptik ve antifungal (mantar önleyici) özellikleriyle güçlü bir doğal temizleyicidir. Mantar oluşumunu önlediğinden koku giderici olarak kullanılabilir, yine bu özelliğiyle küflenmeyi de önler. 

Doğal ev temizliğinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Beyazlatır, suyun kirecini azaltarak yumuşamasını sağlar. Sindirim yoluna,, sperm sayısını azalttığından ve üreme sistemine zarar verebildiğinden kesinlikle yutulmamalıdır. Hatta doğal bir mineral olmasına rağmen solunması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ancak bizim “dikkatli” biçimde kullandığımız bu temizleyicinin piyasadaki endüstriyel gıdalarda katkı maddesi olarak kullanıldığına bile rastlamak ne yazık ki mümkün. (bkz. Külaha da Zehir Bulaştı)

Boraks Nerede, Nasıl Kullanılır?

Çamaşır Temizliği: 

Elde çamaşır yıkarken arap sabunudoğal zeytinyağlı sabun ya da doğal sabun rendesi kullanabilirsiniz. Lekeli çamaşırlar için boraks, limon suyu, oksijenli su (hidrojen peroksit) veya sirke eklediğiniz suya yatırdıktan sonra yıkayın.

Çamaşır makinesi için:

1 ölçü boraks, 1 ölçü çamaşır sodası, ½  ölçü karbonat karışımını deterjan gözünüze koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. Renkliler için kullanırken doğal zeytinyağı sabunu rendesini 2 ölçü olarak arttırın; boraks ve çamaşır sodası miktarını da yarım ölçü olarak azaltın. (Örnek: 2 çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)

Diğer bir seçenek olarak yanmamış yağla üretilen arap sabununu bir avuç kadar makinenizin çamaşır haznesine koyun ve deterjan gözüne yarım çay bardağı boraks ile yarım çay bardağı karbonat veya 1 çay bardağı çamaşır sodası ekleyin.

Bulaşık Temizliği:

Sıvı temizleyici isterseniz:

1 adet doğal zeytinyağı sabununu (yarım su bardağı arap sabunu da olabilir) rendeleyin. 1 çay bardağı boraksın üzerine 10 damla limon yağı, 6 damla biberiye yağı, 4 damla lavanta yağı, 2 damla portakal yağı damlatın ve yarım litre kaynamış su ekleyin. Bu karışımı iyice çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın

ya da,

Malzemeleri karıştırın, üzerine

Bu karışımdan her defasında yarım çay bardağı kadarını bulaşık suyuna karıştırın ve doğal sirkeli suyla durulayın.

Bulaşık makinesi için:

Tüm malzemeleri karıştırın, her yıkamada deterjan gözüne 1 yemek kaşığı ekleyin. 

Kötü kokan dolaplara küçük kavanozlar içinde boraks veya karbonat koyup 2-3 günde bir karıştırabilirsiniz.