Turşu Tarifi

0
301

12.22.2013_tursu_tarifi

Sümeyra Kılınç (sademutfak.com)

Turşu bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostudur. Hatta mide asidi zayıf olan A ve AB grupları mizaçlarının en büyük dostudur. Aynı zamanda turşunun  sinir sistemi ve cilt üzerine de olumlu etkileri var. Çeşitli sebze hatta meyvelerden yapacağınız turşularla bu faydaları çoğaltmak da mümkün. Kan yapıcı turşulardan tutun, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici turşulara kadar şifa yelpazesini genişletebilirsiniz. Turşu içerdiği laktik asit sayesinde bağırsakları da koruyor. Mide asidini düzenleyerek demir ve proteinin vücut tarafından etkili şekilde kullanılabilmesini sağlıyor.

Kilo vermek isteyenler için turşu tüketmek iyi bir seçim çünkü içerdiği kalori miktarı çok az. Turşu aynı zamanda vitamin K, B ve A içeriyor.
Elbetteki saydığımız özellikler doğal yöntemlerle kurulmuş, hiç bir katkı maddesi, koruyucu, limon tuzu veya rafine tuz içermeyen turşular için geçerli. Biz turşularımızı ev sirkesi, kaya tuzu ve doğal sebzelerle yapıyoruz. Limon tuzu katmıyoruz.

Acı Biber Turşusu:
Yarım kilo acı biberi(arzuya göre tatlı biber de kullanabilirsiniz) yıkayın, sivri kısmlarını çatal şeklinde kesin ve tencreye koyun. Biberleri 2 su bardağı ev sirkesi ile 7 dakika kaynatın. Kaynama sonunda 3 adet domates rendesi ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kaya tuzu ekleyin. Bir cam kavanoza bir sıra domatesli biber bir sıra sarımsak ekleyin. Biberleri kavanoza koyarkan sirkesini hafifçe süzerek koyun. Kavanozun üzerinde 2 parmak boşluk bırakın, biberlerin üzerine bir kaşık yardımı ile bastırın. Kalan kısma zeytinyağı ekleyin. 7-10gün kadar karanlık ılık yerde bekletin. Sonra buzdolabına alın, turşunuz hazır.

Dr. Aidin Salih Hanım’dan aldığımız turşu tarifini de sizlerle paylaşmak istedik:
Turşu kavanozunuza uygun miktarda içme suyunu bir tencerede kaynatın. Kaynama sonunda suya defne yaprağı, karanfil ve kaya tuzu ekleyin. 1 dk kaynattıktan sonra altını kapatın. Turşu kavanozunuza istediğiniz turşuluk malzemeyi sıra sıra dizin. Örneğin: salatalık, maydonoz, kereviz yaprakları, dere otu veya dereotu tohumu, anason, rezene otu veya tohumu, vişne yaprakları, biber, karabiber vb. her türlü baharet ve sebzeyi kullanabilirsiniz. Turşuya bol miktarda sarımsak ekleyin. Turşuluk sebzeleri arzunuza göre dizdikten sonra üzerine az önce hazırladığınız ılık turşu suyunu ekleyin. Mayalanma için kavanozun ağzını kapatmadan 3-5gün ılık yerde muhafaza edin. Sonra kavanozun ağzını kapatın, serin ve karanlık yerde(isterseniz buzdolabında) saklayın. 1 hafta sonra turşunuz hazır.
Turşu üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Hiç bir sakıncası olmayan bu tabakayı yemeklerde veya salatalarda çeşni olarak kullanabilirsiniz.

www.sademutfak.com