14.3 C
İstanbul
15 Ekim 2024, Salı

Satın Al

spot_img

Böcek Isırıkları İçin Doğal Çözümler


Çeviren: Fatma Sarıaslan (sadehayat.com)

Çoğu böcek ısırığı biraz kaşıntıya ve deride kızarıklığa yol açan basit fakat rahatsızlık verici bir durumdur.

Azınlıkta da olsa bazıları için tek bir ısırık ölümle sonuçlanabilen ciddi alerjik reaksiyona neden olabilir. Ninelerimiz Eşekarısı iğnesi ise alkali olduğu için eskiler arının soktuğu yeri sirke ile silerek acıyı dindirmeye çalışırlardı.

Acil Müdahale

Pireotu[1] spreyini el altında bulundurun. Eğer elinizin altında hazır herhangi bir sprey yoksa hem balarısı ve hem de eşek arısı sokmalarında bölgeyi çiğ soğanla ovmak şişmeyi azaltacaktır. Şayet dışarıdaysanız arının soktuğu yere çamur koymak şişi azaltacak ve çamur kurudukça da acıyı dindirecektir.

Bitkisel Çareler

Sarı kantaron, kadife çiçeği, adaçayı veya limon yağı ya da organik aloe vera/sarı sabır[2] uygulayın.

Uçucu Yağlar

İlk olarak böcek ısırmasını engellemek için limon yağı, çayağacı[3] veya limonotu yağını deneyin. Sitronella (idris otu) yağını da deneyebilirsiniz, fakat bu yağın nadir de olsa alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini unutmayın. Yağların suyla seyreltilmiş olarak giysilerin üzerine sürülmesi ve derinin açıkta bırakılması gerekmektedir. Şayet böcek ısırdıysa, çay ağacı ve lavanta yağı rahatlatacaktır.

 

Kaynak: http://www.nyrnaturalnews.com/article/insect-bites/

 


 

[1] Pireotu (Pyrethrum) ülkemizde Kuzeydoğu Anadolu’da özellikle de Erzurum’da yetiştiği için “Oltu otu” olarak da bilinir. Nisan-haziran ayları arasında pembemsi renkte çiçekler açan, 20-70 cm boylarında çok yıllık, tüylü ve otsu bir bitkidir. Dilsi çiçekler 20-30 kadar olup pembe renklidir. Kuvvetli kokuludur. Çiçek durumundayken toplanır, kurutulur ve toz edilir. İçerisinde uçucu yağ ve böcek öldürücü bileşikler (piretrin) bulunur. Böcek öldürücü olarak kullanılır. Pireotu ya da toz hali Oltu tozu olarak da bilinir.

[2] Ülkemizde “sarısabır” olarak da bilinen ve çok fazla güneş görmeyip sıcaklığı 18 dereceden az olmayacak bir yerde rahatlıkla yetişen aloe vera bitkisini saksıda çok rahat yetiştirebilirsiniz. Zira yaprakları fazla güneş altında kaldığında kahverengiye döner ve ölür. Çok soğukta ise içerisindeki jel donar ve hava ısınınca yaprakların içindeki jelin zamanla erimesiyle bitkinin öldüğünü anlarsınız. Sadece böcek ısırıkları için değil, cildinizdeki herhangi bir yara, sivilce, kızarıklık veya güneş yanığı için yalnızca bir yaprağını hafifçe kırıp içinden çıkan sıvıyı cildinize sürdüğünüzde derinizdeki müthiş ve hızlı iyileşmeye şaşıracaksınız. Üstelik yaprağı kökünden çıkarmayıp nazikçe kırarsanız, aloe veranız yeni fideler vermeye duracaktır. (ç.n.)

[3] Yüzyıllar boyunca Avustralya’daki Aborijnler’in Melaleuca Alternifolia adlı ağaçtan elde ettikleri ve tedavi amacıyla kullandıkları mucizevi yağ.

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,501BeğenenlerBeğen
1,405TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar