7.4 C
İstanbul
12 Aralık 2024, Perşembe

Satın Al

spot_img

Bebeklerde Kaşık Kullanımı Obeziteye Yol Açıyor

Çeviren: Fatma Sarıaslan (sadehayat.com)

Nottingham Üniversitesi’nden akademisyenlerce yapılan bir araştırmaya göre, ek gıdaya geçiş döneminde püre haline getirilmiş yiyeceklerin kaşıkla yedirildiği bebeklerde obezite görülme riski, küçük parçalar haline getirilmiş katı besinleri kendi elleriyle yiyen bebeklere göre daha fazla.[1]

Yaşları 20 ayla 6,5 yıl arasında değişen 155 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, ailelere çocuklarının ek gıdaya geçiş süreçleri ve besin tercihlerine ilişkin sorular yöneltilmiş. Sorulara verilen yanıtlarda 63 aile püre haline getirilmiş besinleri kaşıkla kendilerinin bebeğe vererek katı gıdalara geçtiklerini ifade etmişler. 92 aile ise ek gıdaya geçiş aşamasında bebeklerinin küçük parçalar haline getirilmiş katı besinleri kendi kendilerine yediklerini belirtmişler.[2]

Araştırmada kendi kendilerine yemek yemesine izin verilen bebeklerin kendileri için sağlıklı olan karbonhidratlı besinleri daha çok tercih ettikleri; kaşıkla beslenen bebeklerin ise şekerli besinleri daha çok sevdikleri belirlenmiş. Üstelik kaşıkla beslenen bebeklere karbonhidratlı besinler, sebze-meyve, proteinli besinler ve kepekli yiyecekler diğer gruptaki yaşıtlarına göre daha fazla sunulmuş olmasına rağmen bu sonuç ortaya çıkmış.

Aynı araştırmada, kaşıkla beslenen gruptaki çocukların kendi kendine beslenen gruptaki çocuklara göre daha şişman oldukları görülmüş. Kendi kontrolünde beslenen gruptaki çocuklarınsa boy, yaş ve cinsiyetlerine göre uygun ağırlıkta oldukları ortaya çıkmış. Bu sonuç araştırmayı yapan uzmanlar tarafından da ilginç bulundu. Çünkü bu iki grup arasındaki farklılığı çocuğun vücut kitle indeksini belirleyen doğum kilosu, ebeveynlerinin kilosu, ekonomik faktörler, yenilen besinlerin çeşidi gibi diğer faktörler açıklayamıyor.

Uzmanlar bebeklerin püre halindeki besinlerden ziyade katı küçük besinleri kendi kendilerine ve elle yemelerinin daha sağlıklı yiyeceklere yönelmelerini sağladığını ve bunun çocuklardaki obeziteyle mücadele etme konusunda önemli bir bulgu olduğunu vurguluyorlar.


[1] Ellen Townsend, Nicola J Pitchford, “Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a caseecontrolled sample”, British Medical Journal (BMJ) Open 2012;2:e000298. doi:10.1136/ bmjopen-2011-000298. http://bmjopen.bmj.com/content/2/1/e000298.full.pdf+html?sid=a7326f47-6b84-450d-8d50-e98e1a1dfa44

[2] “Bebek Kontrolünde Beslenme” şeklinde Türkçe’ye çevrilebilecek “Baby Led Weaning (BLW)” anlayışına göre, ek gıdaya geçişte bebeklere verilen meyve veya sebze püreleri bebekleri önce yutup sonra çiğnemeye yöneltir. Oysa püre vermeden ufak katı besinler vererek bebeğin kendisinin yemesi sağlanırsa, bebek besinleri çiğneyemese bile ağzının içerisinde dolandırıp yutabilir, boğulmaz. Böylelikle önce çiğnemeyi, sonra yutmayı öğrenir. 2 yaşına geldiği halde pütürlü yiyecekleri yemeyip, sadece püre şeklinde beslenmek zorunda kalan çocukları düşündüğümüzde, bu anlayışın ne denli önemli olduğu görülecektir. Öte yandan blender gibi teknolojik aletlerin olmadığı zamanlarda yiyecekleri püre haline getirip kaşıkla yedirmekten ziyade, annelerimizin havuç, salatalık, elma dilimi gibi katı besinleri bebeklerin ellerine doğrudan vererek uygulayageldikleri bu yöntem aslında kültürümüzde zaten var (ç.n).

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,483BeğenenlerBeğen
1,428TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar