Çamaşır Sodası Nedir?Nasıl Kullanılır?

0
638

12.30.2013_camasir_sodasi


Seval Cevizci(sadehayat.com)

Kimyasal adı sodyum karbonat olan çamaşır sodası, doğal temizliğin en etkili elemanlarındandır. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur. Çamaşır makinelerinde kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pek çok deterjanın etkin temizlik maddesidir. Zararlı kimyasal dumana neden olmaz. Tahriş edici olabildiğinden eldivenle kullanılması ve solunmaması daha doğru olur. Alırken klor ve titanyum dioksit içermemesine dikkat edilmelidir.

Çamaşır sodası Nerede, Nasıl Kullanılır?

Çamaşır Temizliği:

Makinalar için: 1 ölçü çamaşır sodası, 1 ölçü boraks, ½  ölçü karbonat karışımını deterjan gözünüze koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. Renkliler için kullanırken doğal zeytinyağı sabunu rendesini 2 ölçü olarak arttırın çamaşır sodası ve boraks miktarını da yarım ölçü olarak azaltın. (Örnek: 2 çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)

Bulaşık Temizliği:

1 su bardağı  çamaşır sodası  ve 1 su bardağı boraksı karıştırın üzerine 10 damla portakal yağı, 5 damla limon yağı, 5 damla biberiye yağı ve 2 damla kekik yağı damlatın. Bu karışımdan her defasında yarım çay bardağı kadarını bulaşık suyuna karıştırın ve doğal sirkeli suyla durulayın.

Tencere ve tava gibi çelik kapları parlatmak için çamaşır sodası ve bir sünger yardımıyla ovabilirsiniz.