Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü (GETAT) Ar-ge Uzmanı kadrosu açtığını duyurdu.
Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü Tarihinde Bir İlk
TÜSEB Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, sağlık bilim ve teknolojileri alanında Türkiye’ye hizmeti amaçlayan bir kurum. Cumhurbaşkanlığına bağlı hizmet veriyor. Ankara ve İstanbul’da iki yerleşkesi bulunan TÜSEB, 9 araştırma enstitüsünden oluşuyor. Bu enstitülerden biri ise Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü (GETAT). Enstitü, 2025’te 2 ar-ge uzmanı alacağını duyurdu. Böylelikle Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü, 2014’ten bu yana ilk defa işe alım yapacak.
GETAT AR-GE Uzmanında Aranan Özellikler Nelerdir?
10 Temmuz 2025’te Resmi Gazetedeki ilana göre alınacak adaylar için şartlar şunlardır:
- Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmak. Veya Eczacılık Fakültesi, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyokimya alanlarının herhangi birinden en az tezli Yüksek Lisans mezunu olmak.
- Öncelikle geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanlarında yayınları olmak. Ve/veya ulusal veya uluslararası destekli bir bilimsel projede yer almış olmak. Ve/veya bu alanda çalışmalar yapmış olmak. Ve/veya bu alanda deneyim sahibi olmak.
- YDS’den en az 70 (yetmiş) İngilizce dil puanı almış olmak. Veya dil yeterliği bakımından buna denkliği ÖSYM tarafından kabul edilen ve geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak ve bunu belgelendirmek. (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınav sonucu kabul edilmeyecektir.)
- En az 3 (üç) yıl kamu ve/veya özel sektör çalışma tecrübesi. E- Devlet Kapısından barkotlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi ibrazı gerekir. (Araştırmacı (Doçent) ve Doktora mezunları için bu şart aranmayacaktır.)
- Tercihen yurtdışı deneyimi sahibi olmak,
- Bu pozisyon kapsamında istihdam edilecek adaylar, öncelikli olarak Ankara ilinde; ihtiyaç duyulması halinde ise İstanbul ilinde çalışacaktır.
Türkiye’de ve birçok ülkede doğal sağlık uygulamalarına ve Kadim Tıp’a ilgi ve yatırım artıyor. Buna müteakip Türkiye’de atılan adımlar ümit veriyor. Buna rağmen 2014’te kurulan Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü’ başkanına ve kadrosuna ancak 2025 yılında kavuşuyor. Bu durum geç kalındı endişelerini akla getiriyor.
Daha bağımsız sağlık hizmetlerine sahip olmayı amaçlayan ülkeler yerel kaynakları ve yerli kadim bilgileri kullanıyor. Dolayısıyla uzmanlar, Türkiye’de Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü’nün bu yaklaşımın bir örneği olmasını bekliyor. Kurulması amaçlanan Geleneksel Anadolu Tıbbına ve insanlığa hizmet etmesi, hızla ilerleyen Kadim Tıp Sistemleri yarışına dahil olabilmesi için zaman kaybedilmemeli. Türkiye’de Kadim Tıp’ın savunucuları, Enstitü’nün yapacağı girişimleri merakla takip ettiklerini belirtiyor.
Başvurular ile ayrıntıları için TÜSEB’i ziyaret edebilirsiniz.