Sağlığınız için Doğal Yolla Kirlenin

0
199

Çeviren: Kevser Yılmazer (sadehayat.com)

Kir Nedir?

Toplum olarak mikroplar, temizlik ve hijyen konusunda aşırı saplantılara sahibiz. Ebeveynler çocuklarının ellerini antibakteriyel sabunlarla yıkıyor, alkolsüz ıslak mendillerle temizliyor veya günde iki defa kirlendi diye çocukların üstlerini değiştirebiliyor. Hâlbuki çocuklar yaratılışları gereği çevreyle, doğayla iç içe olmak isterler. Yapılan araştırmalar da “kirlenen” çocuklarla güçlü bağışıklık sistemi arasında olumlu ilişki olduğunu kanıtlanmıştır. Mikrop ve hijyen takıntılarının da astım, alerji ve iltihaplı bağırsak hastalığına sebep olduğu kaydedilmiştir.

Kiri Çocuğa Cazip Kılan Nedir?

Dr. Mary Ruebush “Kir Neden İyidir? : Mikroplarla İyi Geçinmenin 5 Yolu” adlı kitabında çocukla kir arasındaki çekimin milyonlarca yıldır var olduğunu belirtiyor. Vücudumuzdaki herhangi bir kas gibi, bağışıklık sisteminin de hastalıklara karşı yeterince güçlü olabilmek ve gelişebilmek için çalışmaya ihtiyacı vardır. Çocukken yediğimiz tozlu, yere düşüp çamurlanan gıdalar bağışıklığın ideal duruma gelebilmesi için iyi bir alıştırma olmuştur. Dr.Ruebush : “Çocuklar ağızlarına bir şey aldıklarında bağışıklık sistemlerine çevreyle tanışma fırsatı doğuyor” diyor ve ekliyor “Bu sadece bağışıklık sisteminin vücudu koruma görevini yerine getirmesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda görevini öğrenme imkanı da sunuyor “. Çiftliklerde, köylerde doğayla iç içe yetişen ve böceklerle, solucanlarla temasta bulunan çocuklarda, şehrin kapalı ortamlarında yetişen çocuklara oranla otoimmün rahatsızlıklarına ve alerjiye daha az rastlanmıştır.

Bugünün gençleri ve çocukları için dışarıda çıplak ayakla oynamak veya toprakta kazılar yapmak sağlıkları açısından harika sonuçlar doğuracaktır.

Kirliliğe Karşı Doğal İç güdümüz

Yeni araştırmalar çocukların gereğinden fazla temiz olduğunu fakat doğal içgüdülerine uygun olan temizlik seviyelerinin daha doğru olacağını söylüyor. 2012 yılında fareler üzerine bir deney yapıldı. Deneyde farelerin midesine bakteri yerleştirilmiş ve bağışıklık sistemlerinin verdiği tepkiler gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda erken yaşta mikroplara maruz kalan farelerde ileri yaşlarda hastalıklara karşı bağışıklık hücrelerinin direncini arttırdığı görülmüştür. Yetişkin farelerde aynı mikroba maruz kalma aynı etkiyi göstermemiştir.

T hücrelerindeki hiperaktivite sebebiyle akciğer ve kolonlarda bulunan etkilenmiş bağışıklık hücreleri, astım hastalarında bulunan hücrelerle benzerlik göstermektedir. Araştırmanın gösterdiği en önemli noktalardan biri ise, erken yaşlarda edinilen bazı biyolojik özelliklerin ileri yaşlarda elde edilemeyeceğidir. Bunlardan biri de güçlü bağışıklık sistemidir.

Toz-toprakla Oynamak Güçlü Bağışıklık Sistemi Demek

Yazdıklarımız çocuklarınızı kir- tozla besleyin anlamına gelmiyor, amacımız sadece gereğinden fazla endişenin yersiz olduğunu anlatmak. İnsanlar çocuklarının gribe ya da soğuk algınlığına yakalanması konusunda fazla endişeleniyor ve bundan dolayı çocuklarının temizliğine, mikropla temas edip etmediğine fazlaca odaklanıyor. Bu konuda yersiz endişe ve panik hayatın doğal ritmini bozuyor. Bilim, bizlerin kir olarak tanımladığı tozlu toprağın çocuklar için yararlı olduğunu kanıtladı. Çocuklar toz-toprağı severler çünkü içgüdüsel olarak bilirler ki; kir güçlü bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidir.

Rahat bir nefes alın ve kir içindeki çocuğunuzun aslında güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirdiğini düşünerek oyununun tadına varın.

Kaynak: http://www.naturalnews.com/036460_dirt_children_allergies.html