22.5 C
İstanbul
9 Ekim 2024, Çarşamba

Satın Al

spot_img

Hurmanın 10 Faydası

Hurmanın 10 Faydası

sadehayat.com

Sofralarımızı mübarek Ramazan ayında sıkça ziyaret eden hurma, bilinmeyen birçok yönüyle bir şifa kaynağı. İnsanın yaratılışına en yakın meyve olma özelliğini taşıyan bu değerli meyve bakın ne gibi faydalara sahip:

1. Doğumu kolaylaştırır: Hurmada bulunan doğal oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

2. Anne sütünü arttırır: Hurma, anne sütünü arttırır.

3. Doğal folik asit deposudur: Hurmada bol miktarda folik asit içerir. Hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynar.

4. Zihni berrraklaştırır: Hurmada bulunan potasyum, beyne oksijen gitmesine yardımcı olarak berrak düşünebilmeyi sağlar. Zehirli vücut atıklarını dışarı atması için böbrekleri uyarır. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder ve sağlıklı deri yenilenmesini sağlar.

5. Kansızlığa doğal çözümdür: Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Fazlaca demir içermesi sebebiyle, insan vücuduna gereken tüm demir ihtiyacı hurmayla karşılanabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunulur.

6. Doğal kırışıklık gidericidir: 2002’de yapılan bir araştırma hurma palmiyesi özünün kırışıklık giderici, yani yaşlanma belirtilerini geciktirici etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Bunun nedeninin hurma palmiyesi özündeki bitki hormonları olduğu açıklandı.

7. Tek başına insan için yeterli bir besindir.: Hurma, şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Yani insan besin olarak uzun süre sadece hurma tüketebilir. Hz. Aişe’ye sorulduğunda “Evimizde iki üç ay hiç ateş yanmadığı olurdu. Sadece hurma yer ve su içerdik” şeklinde cevap verdiği kaynaklarda rivayet ediliyor. Yine o günlerde Hz. Peygamber’in Hz. Aişe’ye hitaben “Ey Aişe! Evinde hurma olanlar aç kalmaz” dediği aktarılmaktadır.

8. Bağışıklık kuvvetlendiricidir: Hurma aynı zamanda kalsiyum, fosfat ve selenyum içerdiği için dişlerin çürümesini engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanseri önlüyor.

9. Ülserde faydalıdır: 2005’te yayınlanan bir araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azalttı. Mide dokularında hurmanın koruyucu bir görev yaptığı sonucuna varıldı.

10. Kanser ve kalp krizi riskini azaltır. Hurmada bulunan yüksek oranda lif, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü kanıtladı.

Hurmayı nasıl tüketmeliyiz?

1. Hurma çekirdeğini günde 1-3-5 tane yutmakta fayda var. Eski hekimler hurma çekirdeğinin bağırsak tembelliğine ve basura iyi geldiğini söyler.

2. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hurmayı, kavun, karpuzla veya kaymakla yerdi.

3. Hurma alırken parlak ve büyük olmamasına dikkat etmek gerekir. Acve hurmasının en küçüğü tercih edilmeli.

4. Hurma, kabuğu ile ve yıkamadan yenmesi tavsiye edilir. Hurmanın kabuğu üzerinde bulunan mikroplar sağlıklı insan bağırsağında bulunan mikroplarla aynı. Hurmayı yıkamadan yemekle, bağırsağımıza gerekli mikropları ekmiş, bağırsak florasını yenilemiş oluruz.

Kaynaklar:

  1. Aidin Salih, Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde, Sade Hayat Yayıncılık, 2012
  2. Bauza, E. et al. “Date Palm Kernel Extract Exhibits Anti-Aging Properties and Significantly Reduces Skin Wrinkles.” International Journal of      Tissue Reactions. Volume 24, Issue 4, 2002. pp. 131-136.
  3. Al-Shahib, Walid and Richard J. Marshall. “The Fruit of the Date Palm: Its Possible Use as the Best Food for the Future?” International Journal of Food Sciences and Nutrition. Volume 54, Issue 4, July 2003. pp. 247–259.
  4. Al-Qarawi, A. A. et al. “The Ameliorative Effect of Dates (Phoenix dactylifera  L.) on Ethanol-Induced Gastric Ulcer in Rats.” Journal of Ethnopharmacology. 98 (2005) pp. 313–317.
  5. Duke, James A. “Phoenix dactylifera L.” 1983. Handbook of Energy Crops.
Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,504BeğenenlerBeğen
1,397TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar