Halılarınıza Dikkat Edin

0
223

(Sadehayat.com)

Halı ve kilimler odaya sıcak bir hava verir ve üzerine basıldığında ayaklara hoş gelir. Öyleyse halılarla ilgili ne sorunumuz olabilir ki? Sorun şu: halılar tahmin edemeyeceğiniz büyük sağlık sorunlarının sebebi olabiliyor.

Cincinnati Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Bölümü’nden Prof. Dr. Jonathan Bernstein şöyle belirtiyor; “Yer kaplamaları, halılar alerji yapıcı maddeler için başlıca barınma yeridir. Aynı zamanda bazı halılar etrafa baş ağrısına ve solunum problemlerine sebep olan kimyasallar yayıyorlar. ”

Tüm bunlara rağmen halıları tamamen hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Birkaç temel prensibe dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Halılarınızın ebatlarını küçültün:

Büyük ve peluş halılardan alerjen maddeleri temizlemek daha zor oluyor. Az tüylü halıları tercih edin. Doğal materyallerden pamuk, sisal (sabır ağacı lifi), hint keneviri, deniz otu ve kenevir lifi gibi akıllı seçimlerden de halılar üretilebiliyor. Onları tercih edebilirsiniz.

Sentetik Halılardan Uzak Durun:

Halı fleksler çoğunlukla sentetik liflerden ve tutkallardan yapılıyor. Bu halılar çevreye VOC[1] adlı bir kimyasal yayıyor. Dolayısıyla halı alırken yün gibi doğal liflerden yapılmış olanları tercih.

Ortamı Havalandırın:

Yeni alınan halılarda mutlaka kendine has bir koku olacaktır. Bunun genellikle sebebi kullanılan kimyasallardır. İyi havalandırılırsa halılar birkaç hafta içinde VOC’lardan kurtulabilir.

Halı feleksleriniz için kullanılan tutkalların sıfır veya az miktarda VOC içerdiğinden emin olun. Evinizi bol bol havalandırın. Eğer halılarınız yeniyse kokuları gidene kadar bodrum ya da garaj gibi yerlerde saklayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.health.com/health/article/0,,20411598,00.html


[1]  İngilizce açılımı Volatile Organic Compounds yani Uçucu Organik Bileşikler olan VOC maddesi normal şartlar altında havaya karışabilen, buharlaşan uçucu organik kimyasal bileşenleri temsil eder. VOC’nin kaynağı özellikle boyalarda kullanılan tinerler ve bazı petrol türevi ürünlerdir. VOC’nin insan sağlığına etkisi de kapalı ortamlarda kendini gösterir. Boyanan bir iç mekânda dış mekâna göre 1000 kat daha fazla VOC değeri ölçülebilir. Bu nedenledir ki VOC değeri çok düşük olan su bazlı boyalar hem sağlık hem de çevre açısından son derece önemlidir.