7.4 C
İstanbul
12 Aralık 2024, Perşembe

Satın Al

spot_img

En Çok Kaçınılması Gereken 9 GDO’lu Gıda

Çeviri: Kübra Ateş (sadehayat.com)

1. Domates:  Domates, yaklaşık 1994’ten beri GDO pazarında bulunuyor ve GDO denildiği zaman akla ilk domates geliyor. Bilim adamları, son geliştirilen yöntemlerle domatesin ve diğer ürünlerin raf ömrünü 15 günden bir aya çıkarmayı hedefliyorlar. Bu, olgunlaşma sürecinde biriken iki enzim (A-Man, B-hex) kontrol altına alınarak yapılıyor. GDO’yu destekleyenler, yapılan modifikasyonların zayiatı azaltıp verimi artırdığını söylüyor. Ancak veriler GDO’lu domatesleri tüketen hayvanların kısa bir süre sonra öldüğünü ortaya koyuyor.

2. Pamuk: Yağı tüketilebildiği için pamuk, bir gıda maddesi olarak kabul ediliyor. Özellikle Çin ve Hindistan’da yaygın olan genetiğiyle oynanmış Bt- pamuğun[1] zararları çok büyük. Son zamanlarda Çin’de yapılan bir araştırmaya göre, Bt-pamuk herhangi bir böcek ilacına ihtiyaç duymadan yeşil kurtları öldürüyor. Yani kendi böcek ilacını üretiyor.

3. Kanola: Hakkında en çok yanlış yönlendirme olan, “sağlıklı” gösterilen bir ürün kanola. Sağlık için faydalı olduğu söylenen bu ürün hakkında çok az bilgi sahibiyiz.. Yiyeceklerde kullanılmak amacıyla,  kolza tohumunda elde edilen kanola yağı ve diğer ürünler kimyasal yöntemlerle çekirdeklerden ayrılıyor, yine kimyasallarla kokusu alınıyor ve renklendiriliyor.

4. Aspartam: Yapay bir tatlandırıcı olarak kullanılan Aspartam, 1965 yılında, bir kimyagerin ülsere karşı geliştirilen bir ilacı test etmesi sırasında tesadüfen keşfedildi. Gıda ve İlaç Dairesi’ne bildirilen raporlara göre, Aspartamın diğer gıda katkı maddelerine oranla  %75 daha fazla yan etkiye sahip olduğu söyleniyor. Aspartam, akut nöbetlere, beyin kanserine, diyabete ve hatta ölümlere sebep olduğu iddialarıyla gündeme gelmişti.

5. Süt Ürünleri:  Amerika’daki süt ineklerinin yaklaşık beşte birine süt verimini artırmak için büyüme hormonu enjekte ediliyor. 1993 yılında, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından, sığır büyüme hormonu olarak bilinen rbGH ve rbST hormonlarının ineklere uygulanmasına izin verildi. Bilim adamları, ineklerdeki süt verimini % 5-15 oranında artırdığı söylenen bu hormonların, insanlarda IGF-1 (insülin benzeri büyüme faktörü) seviyesini yükselterek, kolon ve meme kanseri riskini artırabileceğinden endişe duyuyor.

6.  Mısır: Böceklere karşı dayanıklılığını artırmak için mısırın genetiğiyle oynanmakta ve üretilen mısırlar insan tüketimine sunulmaktadır. Québec’deki Sherbrooke Üniversite Hastanesi doktorları tarafından yapılan bir araştırmada, hamile kadınlarda ve bebeklerinin kanında GDO’lu mısırlardaki Bt-Toksine rastlandı.

7. Patates: Bacillus thuringiensis var. Kurstaki[2] bakterisinden elde edilen Cry-1[3] kristal toksini patatese enjekte edilerek en bilindik karbonhidrat kaynaklarından biri olan patatesin genetiği değiştirilmektedir. Yapılan bir deneyde, bu GDO’lu patatesler farelere yedirilmiş ve içindeki toksinlerin farelerin vücutlarına geçtiği gözlenmiştir. Ayrıca bu patateslerden yiyen farelerin iç organlarında küçülmeler tespit edilmiştir.

8. Soya: (Zararlı bitkileri yok edici) Tarım ilaçlarına karşı dayanıklılığını artırmak için diğer ürünler gibi soyanın da genetiğiyle oynanıyor. Soya unu, tofu, soya içecekleri, soya fasulyesi yağı ve diğer yan ürünler ile unlu mamuller ve hamur işlerinde soya kullanılmaktadır. Üç nesil hamster üzerinde yapılan ve iki yıl süren bir araştırmada, hamsterlar GDO’lu soya ürünleriyle beslenmiş ve özellikle en fazla soya verilen hamsterlarda, endişe verici sonuçlar elde edilmiştir. En fazla GDO’lu soya verilen üçüncü nesil hamsterların doğurganlıklarını kaybettiği, büyüme ve gelişme hızlarının yavaşladığı ve yavrularının ölüm oranlarının yükseldiği gözlenmiştir.

9. Pirinç: Asya ve Amerika’nın en yaygın karbonhidrat kaynaklarından biri olan pirincin içerdiği A vitamini oranını artırmak için genetiğiyle oynanmaktadır. Ülkelerin yüksek orandaki taleplerine cevap verebilmek amacıyla pirinç üretim verimliliğini artırmayı hedefleyen bu çalışma, uluslararası arenada kabul görmemiştir. Örneğin Çin, bu pirincin yetişme aşamasının güvenilirliğinden endişe duyduğu için, GDO’lu pirinç ticaretini askıya almıştır.

 

Kaynak:http://www.naturalnews.com/036063_GMOs_foods_infographics.html


¹   Bt- Pamuk :  Bitkinin genetik şifresine kısa adı Bt olan “Bacillus thuringiensis” adlı bakterinin genlerini enjekte edilmesiyle geliştirilen genetiği değiştirilmiş pamuk. Yerleştirilen genler, bitkinin zararlı organizmaları öldüren pestisit yani zehir üretmesini sağlar.

[2]  Bacillus thuringiensis var. Kurstaki bakterisi : Doğal olarak kelebek larvalarından hastalık yapan bir tür bakteri.

[3]  Cry 1 kristal toksini : Bacillus Thuringiensis (Bt) tarafından üretilen böcekleri öldüren bir toksin. 1920’lerden beri bakterinin sporları ve kristal proteinleri tarım ilacı olarak kullanılmaktadır. Bu toksinin bitkiye transferiyle, onu yiyen böcekleri öldürecek

Sade Hayat
Sade Hayathttps://www.sadehayat.com
SadeHayat.com, sade ve doğal yaşam tarzının kapsadığı konularda yayın ve satış yapan popüler bir web sitesidir. SadeHayat.com, ziyaretçilerinin yaşam tarzı ile ilgili bilgi ihtiyacını karşılamak, doğru yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uyarılar yaparak ziyaretçilerinin sade hayat konusunda donanımlı hale gelmelerine yardımcı olmak, sade hayat tarzında toplumun diğer kesimlerinin faydasına olacak yaklaşımların bilinirliğini arttırarak toplum faydası oluşturmak amacıyla yayın yapmaktadır.

İlgini çekebilir

TAKİP ET

11,483BeğenenlerBeğen
1,428TakipçilerTakip Et
19TakipçilerTakip Et
2,170TakipçilerTakip Et
2,621AboneAbone Ol
spot_img

Son Yazılar