Yüksek Yağ Diyeti İsveç’te Resmen Kabul Edildi

0
185

Yüksek Yağ Diyeti İsveç’te Resmen Kabul Edildi

(Sadehayat.com)

Yağlı yeme konusunda tabular gün geçtikçe yıkılıyor. Çok yakın bir zamana kadar yağlı yemek ile kalp hastalıkları ve obezite arasında kuvvetli bir bağlantı olduğuna inanılıyordu. Ancak bu inanç artık bir efsaneden öteye gitmiyor.

Geçtiğimiz günlerde İsveç, diyet konusunda büyük bir reforma imza atarak yüksek karbonhidrat – düşük yağ diyeti yaklaşımını red etti. İsveç bu konuda yüksek oranda doğal yağ – düşük oranda karbonhidrat diyeti benimseyen ilk Avrupa ülkesi olma özelliği taşıyor. İsveç Sağlık Bakanlığı bu kanıya 16.000 araştırmayı detaylı olarak inceledikten sonra vardı. İsveçli uzmanların böyle bir araştırma yapma sebebi ise halkın zaten düşük karbonhidrat – yüksek doğal yağ diyetini benimsemiş olması. Avrupa’da obezitenin en az görüldüğü ülkelerden birinin İsveç olduğu hatırlanacak olursa, böyle bir karar oldukça makul.

Uzmanlar yapılan araştırma sonucunda tereyağı, zeytinyağı, tam yağlı kaymak gibi doğal yağların zararlı değil; aksine son derece sağlıklı olduğu sonucuna ulaştılar. Özellikle kilo vermek isteyenlere yağlı gıdalar tavsiye edildi! Uzmanlar kiloya yağların değil, rafine gıdaların – özellikle de şekerin- sebep olduğunun altını çizdiler.
Hayvansal yağların ve doğal yağ içeren yiyeceklerin kiloya ve kalp hastalığına sebep olacağı iddialarının asılsız olduğu anlaşıldı. Uzmanlar yağlı yiyecekler ve kilo arasında kurulan ilişkiyi, yeşil sebze yendiğinde cildin yeşil renk alacağını düşünmek kadar ‘saçma’ olduğunu belirtiyorlar.

Üstelik kilo vermek adına yağdan yoksun gıdaları tercih etmek doyma hissinin oluşmamasına sebep oluyor. Bu da daha çok yemeye ve daha çok kilo almaya yol açıyor. Daha çok kilo da kalp hastalıklarını tetikliyor.

Tüm bu araştırmalar incelendiği zaman ortaya çıkan sonuç; İnsanları yağlardan korkutup rafine edilmiş karbonhidratlara yönlendirmenin ciddi bir hata olduğu.

Ülkemizde ise Aidin Salih hanımefendi Gerçek Tıp kitabında kalp hastalıkları ve diğer pek çok sağlık probleminin temelinde yağların değil; hidrojenize edilmiş, rafine (rafine yağ, tuz, şeker ve un gibi) ve katkılı gıdaların bulunduğunu uzun süre önce belirtmişti. Prof. Dr. Ahmet Aydın, Prof. Dr. Canan Karatay gibi uzmanlar da yağlı yemenin kalp hastalıklarına sebep olmadığını savunuyorlar. Elbette bu yağların doğal, hidrojenize edilmemiş yağlar olması gerektiğinin altı çiziliyor. Tereyağı, hayvansal yağlar ve sızma zeytinyağı en güvenilir yağ çeşitleri.

İsveç, halkının sağlığına duyarlı davranarak dünyada bir ilke imza attı. Darısı Türkiye’nin başına.

Kaynak: http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/