Sade Hayat Nedir: Sade Yaşam İpuçları

0
482

Sade Hayat Nedir: Sade Yaşam İpuçları

Hatice Misge (sadehayat.com)

Üniversite hastahaneleri veya devlet hastahanelerinin artık ihtiyacı karşılayamadığı ülkemizde hastahane zincirlerine hergün yeni bir tanesi ekleniyor. Bu durum ilk bakışta gelişmişlik gibi görünse de aslında toplumun ne kadar sağlıksız olduğunun işareti. Sağlık Bakanlığı’nın istatistikleri de bu tesbiti doğruluyor. Hastahaneye başvuran kronik hastaların sağlığına kavuşmayıp ilaç ve hastahane bağımlısı olması, hergün yeni ortaya çıkan bir hastalık ismi, yeni bir grip salgını ve kanser vakalarındaki artış toplumu endişeye sürüklüyor.

Sağlığımızı, önce beslenme alışkanlıklarının değişip bozulması, sonra da yapay yağlar, yapay besinler, yapay aromalar, deterjanlar ve kimyasalların hayatımıza girmesiyle birlikte kaybetmeye başladık.

Sağlık ile beslenme ilişkisinin farkedilmesi farklı arayışlara kapı araladı fakat bu kez de insanlar öyle büyük bir “bilgi kirliliği” ile karşı karşıya kaldı ki neyin doğru ne yanlış olduğu konusunda işin içinden çıkılmaz hale geldi.

Sağlıklı yağlar üzerine yapılan spekülasyonlar bilgi kirliliğinin en çarpıcı örnekleri:

“Zeytinyağı ısıtılınca yanar, zararlı hale gelir!” Halbuki yüksek ısı uygulanmadıkça pişirme esnasında zeytinyağ kullanılabilir; maksimum faydalanmak istenirse yemeği yağsız pişirdikten sonra üzerine zeytinyağ gezdirilebilir. Kızartmalarda ve hamurişlerinde bile zeytinyağ çok iyi sonuç verir.

“İçyağı ve kuyruk yağı damar tıkanıklığı yapar!” Tam tersine bu yağlar kanın damar içinde akışkan olmasını sağlar. Ayrıca sinirlerin myelin kılıfı ve beyin dokularının hem zeytinyağ gibi doymamış yağ asitlerine, hem de içyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağ asitlerine ihtiyacı vardır.

“Yağlı yemek kilo yapar!” Oysa sindirilemeyen besinler kilo yapar ve bazı besinlerin daha kolay sindirilmesi için doğal yağlara ihtiyaç vardır.

Beslenmede yapılan en önemli hatalardan kurtulmak için en temel beslenme kurallarını 4 madde halinde toplamak mümkün:

  • Tokken yememek.
  • En geç 19:00’da olmak üzere günde 2 öğünden fazla yememek.
  • Ye­mek, kah­val­tı ve mey­veyi tek çe­şit yemek.
  • Mizaca yani kan grubuna uygun beslenmek .

Sade yaşamın birkaç ipucunu sizlerle paylaştım. İnsanı gerçek sağlığa ulaştıran doğru yaşam tarzı için Geleneksel İslam Tıbbı hekimi Aidin Salih Hanımefendi’nin Gerçek Tıp kitabı en güvenilir kaynak. Daha fazla bilgi için kitaba başvurmanızı tavsiye ederim.