Cinuçen Tanrıkorur, Mevlevî Âyini’yle ‘meydan’da

0
144

Cinuçen Tanrıkorur, Mevlevî Âyini'yle 'meydan'da

(Sadehayat.com)

Udî ve bestekâr Cinuçen Tanrıkorur, vefatının 12. yılında Yenikapı Mevlevîhanesi’nde kendi bestelediği Zâvilaşîran Mevlevî Âyini ile anılacak. 2002 yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda icra edilen âyin, ilk defa tarihî bir semâhanede ‘meydan görecek’. Âyinin bestelendiği zâvilaşîran da Tanrıkorur’un Türk musikisine hediye ettiği makamlardan.

1938 yılında Fatih’te dünyaya gelen Cinuçen Tanrıkorur, üniversitede mimarlık eğitimi almasına rağmen Türk kültürüne, özellikle de musikisine hizmetleriyle tanındı. Yarım asırlık sanat hayatından geride 505 bestenin yanı sıra kendi tertip ettiği şeddisabâ, zâvilaşîran ve gülbûse makamlarını yâdigâr bıraktı. En çok bilinen eseri ise ‘Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim’. Fransız radyosunda long playi, yapılan ilk Türk sanatçısı olan Tanrıkorur, ud çalmada Yorgo Bacanos, Udi Nevres Bey ve Şerif Muhiddin Targan gibi kendine has bir tarz ortaya çıkarmıştı.

HASTA YATAĞINDAN ÖZÜR MEKTUBU

5 dil bilen Cinuçen Tanrıkorur, aynı zamanda bir kalem erbabıydı. Gazete ve dergilerde haftalık makaleler yayımladı. ‘Müzik Kimliğimiz Üzerine Düşünceler’, ‘Biraz da Müzik’, ‘Saz ü Söz Arasında-Cinuçen Tanrıkorur Hatıraları’, ‘Osmanlı Dönemi Türk Mûsikîsi’ imzasını taşıyan kitaplardan. Aksiyon dergisindeki yazılarını ağır hastalıklarla imtihan olmasına rağmen vefatına kadar sürdürdü. Amerika’da bir taraftan kanser tedavisi görüp bir taraftan diyalize girerken makalelerini, muntazam el yazısıyla yazıp gönderdi. Yanına eklediği mektupla da ‘bütün çabalarına rağmen Türkçeye uyumlu klavye bulamadığını’ belirtip dergi çalışanlarından el yazısıyla gözlerini yorduğu için özür dileyerek…

Bu asrın insanının hasret olduğu yüksek bir sanat ahlakına sahip olan Cinuçen Tanrıkorur, bayatiaraban, evcara, zâvilaşîran ve nişabürek makamlarından dört adet Mevlevî ayini besteledi ya da kendi anlayışıyla kayda geçirdi. Fransa’da Uluslararası Mistik Eserler Yarışması’nda altın madalyaya lâyık görülen Bayatiaraban Âyin-i Şerifi’ni nasıl bestelediği sorulduğunda “Ben o ayinin sahibi değil, kâtibiyim; söylediler yazdım.” cevabını vermişti. (Rezervasyon için: 0212 521 81 00 / 2033)

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1310270&title=cinucen-tanrikorur-mevlev%EF%BF%BD-%EF%BF%BDyiniyle-meydanda#.T-ydqN0Lrlg.facebook